7.2 Mokärr, Tegelbruket, Tolvekarna

 

Telefonintervju 2010-02-03 med Karin Enequist,


född Gustavsson år 1924
.


Karins mormor Gustava Forss, som dog 88 år gammal, var arbetare i Tegelbruket, där hon skar tegel. Det finns berättat i någon av böckerna om Tyresö hur hon förlorade en hand under arbetet. I stället för hand hade hon därefter en krok. Efter olyckan flyttade hon med sin dotter Jenny – Karins mamma - till en av sina söner, Herman på Älgö där han bodde med sin fru Evelina och barnen Vera och Bertil. Karin har aldrig hört att mormor Gustava har arbetat som lärarinna, som vi läst i någon tyresöbok. Gustava hade också barnen Gustav, sedermera bosatt med familj i Stockholm och Hilda. Karin säger att det nog var olika fäder till flera av de här barnen.

Karins mor Jenny Forss, gift Gustavsson är född 1889.

Karins far Reinhold Gustavsson kom från Arboga år 1900 då 22 år gammal för att söka jobb vid tegelbruket. Han var bl a skeppare på båten Sigrid som förde tegelsten från tegelbruket till Stockholm. En av Karins syskon fick namn efter båten. Reinhold har av andra beskrivits som bergsprängare, brunnsgrävare och grundläggare. Som Anna minns det hade far arbete i tegelbruket hela året

Jenny och Reinhold bosatte sig som gifta i stora röda arbetarlängan vid tegelbruket. Där bodde dom kvar till dess huset revs år 1941. Föräldrarna rodde på sommaren till affären vid Prinsvillan för att handla. När huset revs flyttade dom till Tolvekar, där Estrid Erikson, gift Ericson bodde med sin make kaptenen på MS Gripsholm Sigfrid Ericson. Gustavssons bodde i ett hus som finns kvar nere vid Finnborgsvägen på Tolvekars tomt och jobbade åt Ericsons som gårdsfolk. Karin minns hur hon lekte i Tolvekars trädgård. Vi har läst i en intervju att det var Jenny som planterade näckrosorna i blandarvattendammen vid Finnborgsvägen.

Karins syskon är Hildur, Sigrid född 1910 gift med Erik Eklund född 1907, Ingrid, Märta född 1921 och Harry. Två ytterligare syskon dog i unga år. Nu är det bara Karin som lever av syskonen. Karins äldsta syster var född 1908. Som barn lektes det i tegelbrukets lador som stod kvar tillsammans med den stora skorstenen Man lekte till exempel affär i de gamla torkfacken för tegel.

Karin började skolan 1931 i nuvarande bygdegården. På vintern åkte hon ibland spark, annars var det en lång promenad. Karin träffade Olle Enequist i fortsättningsskolan då hon var 13 år och Olle15 år. På den tiden gick man sex år i skolan, plus ett år i fortsättningsskolan. Fortsättningsskolan ägde rum då de yngre barnen var lediga från jul till ca halva februari. Karin bodde hemma till efter konfirmationen vid 14 års ålder. Då blev hon hembiträde i tre och ett halvt år hos Bjärgårds med sönerna Bo och Ulf. Därefter jobbade hon några somrar, kanske tre, i Sjögrens affär. Olle var samtidigt springschas hos Sjögrens. På vintern var Karin hembiträde i Stockholm och åkte buss till och från på dagarna. Under vintern 1938 – 1939, då Olle och Karin hade sällskap, bodde Karin i Sjögrens affärshus.

Karin minns dansbanan vid Prästgårdsvägen och biografvisningarna i närheten i det ambulerande tältet där Barnen från Frostmofjället visades. Man dansade också i något av de större rummen i arbetarhuset i tegelbruket. I Stenhuset bodde bättre bemedlade sommargäster. Karin minns Westerdahl med båten Alba.

Olle, född 1922 avled 1999. Han hade syskonen Tage, som arrenderade och senare köpte Mokärr, Sture, Karl-Gustav, Edit född 1903, Erik, Rut, Signe, Tore och Anna.  Föräldrarna Karl Axel och Lovisa kom från Nämdö år 1937. Då hade redan några barn lämnat hemmet. Olle arbetade som diversearbetare/byggare på halvön. Karin och Olle köpte Karins bror Harrys hus på Ugglevägen då brodern med familj flyttade. Åren 1947 – 1952 bodde Olle och Karin i hus på Stubbvretsvägen.

Karin arbetade senare som skolstäderska i Tyresö skola i 6 år och som byggstäderska i 19 år. Karin, som bor på Trångsundsvägen 7 sedan år 1965, ber om en hälsning till Rolf och till Åke.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)