5.2 Mokärrs Gård

 

Annas minnen från Mokärrsområdet


Med syfte att finna intressanta detaljer som vi kan ha nytta av i vårt bokprojekt har vi läst de cirka 70 intervjuer som Majbritt Faith-Ell gjorde omkring år 1970 och som Inga-Britt Bildt skrivit ut.

Ur det materialet har vi kopierat följande av intresse beträffande Mokärrsområdet

Anna Svensson, f. Enekvist. Har bott i Tyresö sedan hon var 20 år. Hennes far var lantbrukare ­kom till Mokärrs gård 1937. Fadern arrenderade också jorden i Svartbäcken och Dyviks gård. Bröderna arbetade alla hemma på gården och vintertid i skogen då de körde timmer. Margit hade arbete i Stockholm men var hemma över helgerna. Gården hade tio kor, fem hästar, grisar och höns. -Min bror Tore var två år äldre än jag och så var det Tage,två år yngre än jag och så Olle, fyra år yngre. Vi hade inget vatten inne utan fick hämta med hinkar från ett dike där vatten kom från Telegrafberget. Jag var ju bara hemma på somrarna och fick då bland annat hand om mjölkningen. Min mamma hade onda ben med bensår. Vi hade 2- och 3-liters mjölkflaskor som hängde på verandan. Mina bröder och en systerson, Sture, som var uppväxt hemma körde runt till alla sommargäster med mjölken. Körde från Trinntorp och runt till Brevik med cykel och med mjölk­flaskorna på styret. Svartbäcken var uthyrt till major Sten­bock sommartid. Dyvik stod tomt. 1946 flyttade vi, min make och jag till Alstorp

….Då hade min pappa blivit änkeman och då ville han inte vara kvar i Mokärr utan flyttade hem till oss. …..-Min äldsta dotter Maud….1949, då jag fick min son Börje.. Min mor dog den 25 november 1949. Börje, min son, är född 7 oktober…. Min systerdotter Ingrid, 14 år (1949)….. Reinhold  och Jenny Gustavssons i Tegelbruket  barn hette: Hildur, Sigrid, Ingrid, Märta, Harry och Karin.(Karin är Anna Svenssons sväger­ska)

Arrendet skulle betalas i mars och i september och då var torpfolket bjudna till markis Lagergren på Tyrberga på stor middag och det var väldig fest. Då var dom litet glada i hatten när de kom hem.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)